Chemistry Quiz for Competitive Exam 2021-2022 [600+ Question]

Chemistry Quiz for Competitive Exam:

11. The substance which does not expand on going from liquid state to solid state is
(a) Water
(b) Castiron
(c) Aluminium
(d) Type metal

Ans. D

12. Heart pacemakers is
(a) Uranium
(b) Deuterium
(c) Plutonium
(d) Radium

Ans. A

13. The element which is commonly used in nuclear for producing electricity by nuclear fission is
(a) Radium
(b) Plutonium
(c) Uranium
(d) Deuterium

Ans. C

14. Table salt gets moist during the rainy season because
(a) sodium chloride is hygroscopic
(b) sodium chloride is deliquescent
(c)(3 ) sodium chloride contains some quantity of sodium iodide
(d) sodium chloride contains hygroscopic impurities like magnesium chloride

Ans. D

15. Which of the following is used as a lubricant in heavy machines?
(a) Bauxite
(b) Sulphur
(c) Phosphorus
(d) Graphite

Ans. A

16. The anode in a dry cell consists of
(a) Copper
(b) Zinc
(c) Cadmium
(d) Graphite

Ans. B

17. Which of the following is used to iodine common salt?
(a) Potassium iodide
(b) Iodine
(c) Potassium iodide
(d) Sodium iodide

Ans. C

18. Milk is a colloidal system in which:
(a) Water is dispersed in fat
(b) Fat is dispersed in water
(c) Fat and water are dispersed in each other
(d) Fat is dissolved

Ans. B

19. The enzyme that converts glucose to ethyl alcohol is :
(a) Invertase
(b) Maltase
(c) Zymase
(d) Diastase

Ans. C

20. Silk fiber chemically is :
(a) Carbohydrate
(b) Fat
(c) Protein
(d) Cellulose

Ans. C

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!