Chemistry Quiz for Competitive Exam 2021-2022 [600+ Question]

Chemistry Quiz for Competitive Exam:

31. Bhopal gas tragedy is associated with leakage of
(a) carbon dioxide
(b) nitrogen dioxide
(c) Sulphur dioxide
(d) methyl isocyanate

Ans. D

32. Iodized salt is beneficial for
(a) lowering of blood pressure
(b) prevention of dehydration
(c) thyroid function
(d) salivary glands

Ans. C

33. Acid rain destroys vegetations because it contains
(a) nitric acid
(b) ozone
(c) carbon monoxide
(d) sulphuric acid

Ans. D

34. Diamonds are glittering and attractive because light Incident on them undergoes
(a) highest refraction
(b) multiple internal reflections
(c) multiple surface reflections
(d) hundred percent transmission

Ans. B

35. The substance most commonly used as a food preservative is
(a) sodium carbonate
(b) tartaric acid
(c) acetic acid
(d) Sodium salt of benzoic acid

Ans. D

36. Catalyst is a substance which
(a) increases the rate of the reaction
(b) decreases the rate of reaction
(c) has no action on the rate of the reaction
(d) None of these

Ans. D

37. Which of the following gases is most toxic?
(a) Carbon dioxide
(b) Carbon monoxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Chlorine

Ans. B

38. Sour milk contains
(a) acetic acid
(b) tartaric acid
(c) citric acid
(d) lactic acid

Ans. D

39. The acid used in lead storage cells is
(a) phosphoric acid
(b) hydrochloric acid
(c) nitric acid
(d) sulphuric acid

Ans. D

40. Alum stops bleeding in minor cuts because of
(a) salvation
(b) emulsion
(c) dialysis
(d) coagulation

Ans. B

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!