Chemistry Quiz for Competitive Exam 2021-2022 [600+ Question]

Chemistry Quiz for Competitive Exam:

41.Galvanization of iron is carried out using
(a) Zinc
(b) Tin
(c) Copper
(d) Chromium

Ans. A

42. Cooking gas is a mixture of
(a) methane and ethylene
(b) carbon dioxide and oxygen
(c) butane and propane
(d) carbon monoxide and carbon dioxide

Ans. C

43. Dry powder fire extinguishers contain
(a) sand
(b) sand and sodium carbonate
(c) sand and potassium carbonate
(d) sand and sodium bicarbonate

Ans. D

44. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?
(a) Pyrex glass
(b) Flint glass
(c) Quartz glass
(d) Fiberglass

Ans. D

45. Two elements which are used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission are

(a) Boron and Cadmium
(b) Boron and Plutonium
(c) Cadmium and Uranium
(d) Uranium and Boron

Ans. A

46. The most commonly used chemicals in artificial rainmaking or cloud seeding are
(a) Silver Iodide (AgI)
(b) Sodium Chloride (NaCl)
(c) Dry Ice (Frozen CO2)
(d) All of the above

Ans. A

47. Which ofthe following can be used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission?
(a) Boron
(b) Heavy water
(c) Uranium
(d) Plutonium

Ans. A

48. Hydrogen bomb is based on the principle of
(a) controlled fission reaction
(b) uncontrolled fission reaction
(c) controlled fusion reaction
(d) uncontrolled fusion reaction

Ans. D

49. Supersonic Jet causes pollution by thinning of
(a) O2 layer
(b) O2 layer
(c) S02 layer
(d) CO2 layer

Ans. A

50. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?
(a) Pyrex glass
(b) Flint glass
(c) Quartz glass
(d) Fiberglass

Ans. D

click for more General Science Quiz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!