History MCQ Quiz Set-2

11.. Which of the following Gupta emperors is represented his coins as playing the lute or Veena?
A. Chandragupta-I
B. Chandragupta-II
C. Samudragupta
D. Skandagupta

Ans. C

12. Who is the author of Vikramakacharita?
A. Ravi Kirti
B. Mangalesa
C. Bana
D. Bilhana

Ans. D

13. The greatest Chola king in the dynasty of the Cholas of Thanjavur was
A. Parantaka
B. Rajaraja-I
C. Rajendra-I
D. Kulottunga

Ans. B

14. Nagarjuna is known as the Einstein of India because:
A. Like Einstein he had a rare insight into the nature of the universe.
B. He was one of the greatest physicists of all time.
C. He propounded the theory of Shunyavada similar to Einstein’s theory of Relativity.
D. He was a great dialectician.

Ans. C

15. Harappan weapons were made of
A. stone
B. copper
C. bronze
D. all the above

Ans. D

16. Who was the author of Kitab-ul-Hind?
A. Abu Said
B. Abul Fazl
C. Firdausi
D. AI-Beruni

Ans. D

17. Who is known as the “slave of a slave”?
A. Muhammad bin Qasis
B. Mahmud of Ghazni
C. Ilitutmish
D. Outbuddin Aibak

Ans. C

18. The most learned medieval Muslim ruler who was well versed in various branches of learning including astronomy, mathematics and medicine was
A. Sikandar Lodi
B. Iitutmish
C. Muhammad bin Tughlaq
D. Alauddin Khalji

Ans. C

19. The largest standing army of the Delhi Sultanate directly paid by the State was created by
A. Balban
B. IIitutmish
C. Muhammad bin Tughlaq
D. Alauddin Khalji

Ans. D

20. Who was the founder leader of ‘Muslim Faqirs’?
A. Majnun Shah
B. Dadu Mian
C. Tipu
D. Chirag Ali Shah

Ans. A

View More History MCQ Quiz Here

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!