History MCQ Quiz Set-3

History MCQ Quiz:

21. Consider the following according to the correct chronological order of the Governors-General during British India
I. Wellesley
II. Marquess of Hastings
III. Amherst
IV. Bentinck

Ans. A

22. Who among the following was the counterpart of Tipu Sultan during the Treaty of Seringapatnam?
A. Warren Hastings
B. Robert Clive
C. Cornwallis
D. Dalhousie

Ans. C

23. Which of the following Governor-General introduced the services of Railway and telegraph systems?
A. Lord Cornwallis
B. Lord Dalhousie
C. Lord Wellesley
D. Lord Bentinck

Ans. C

24. Which of the following is correctly matched?
A. Third Battle of Panipat: 1764
B. Regulating Act: 1773
C. Pitt’s India Act: 1761
D. Treaty of Allahabad: 1784

Ans. B

25. Who among the following Indians cracks the British Indian Civil Services Examination in the first time in Indian History?25.
A. Satyendranath Tagore
B. R. C. Dutt
C. Behari Lal Gupta
D. Surendranath Banerjee

Ans. A

26. Which of the following British official associated with the local self-government?
A. Lord Mayo
B. Lord Dufferin
C. Lord Northbrook
D. Lord Ripon

Ans. A

27. Which of the following Acts had provision of Indian Civil Services recruitment on the basis of competitive examination?
A. Charter Act of 1813
B. Government of India Act, 1858
C. Charter Act of 1853
D. Charter Act of 1833

Ans. C

28. Who among the following Governors-General repealed the Vernacular Press Act of Lytton?
A. Northbrook
B. Dufferin
C. Elgin-II
D. Ripon

Ans. A

29. Who among the British Governor-General shown great interest in the preservation of ancient monuments?
A. Lord Curzon
B. Lord Ripon
C. Lord Lytton
D. Lord Irwin

Ans. D

30. Who was the Viceroy when the Jallianwala Bagh Massacre took place?
A. Hardinge-II
B. Chelmsford
C. Reading
D. Irwin

Ans. B

More History MCQ Quiz Click Here

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!