History MCQ Quiz Set-4

History MCQ Quiz: History MCQ Quiz for UPSC, SSC, WBCS, PSC, all State PSC Exam. Ancient History Quiz Medival History Quiz Modern History Quiz History Question and answer

History MCQ Quiz

31. Champaran and Kheda Satyagrahas were led by
A. Jawaharlal Nehru
B. M. K. Gandhi
C. Sardar Patel
D.G. B. Pant

Ans. B

32. Which of the following statements is correct about Pt. Jawaharlal Nehru?
A. Nehru did not believe in the doctrine of non-violence.
B. Nehru was not in favour of socialism.
C. Nehru had his higher education in India only.
D. Nehru stressed the importance of national planning.

Ans. D

33. Which of the following is the Journal published in Britain by the Committee of the Indian National Congress?
A. Calcutta Gazette
B. India
C. Bengal Tribune
D. Calcutta Tribune

Ans. B

34. Which of the following reformer was associated with Prarthana Samaj?
A. M. G. Ranade
B. Bhandarkar
C. Atmaram Pandurang
D. Chandavarkar

Ans. C

35. Which of the following leader gave the safety valve theory for Indian National Congress and said that it was brain child of Lord Dufferin?
A. Dadabhai Nairoji
B. M N Roy
C. Lala Lajpat Rai
D. Motilal Nehru

Ans. C

36. When was the First Round Table Conference held?
A. 1933
B. 1931
C. 1930
D. 1903

Ans. C


37. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after
A. military affairs
B. the state treasury
C. the royal household
D. the land revenue system

Ans. A

38. The language of discourses of Gautama Buddha was
A. Bhojpuri
B. Magadhi
C. Pali
D. Sanskrit

Ans. C

39. Tipu Sultan was the ruler of
A. Hyderabad
B. Madurai
C. Mysore
D. Vijayanagar

Ans. C

40. The term Khalisa in Mughal administration signified the
A. entire Imperial establishment
B. land owned b the emperor himself
C. religious land grants
D. land from where revenue was collected for the Imperial Treasury

Ans. B

More History MCQ Quiz Click Here

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!