Unit and Measurements for Competitive Exams 2021-2022 [Important Questions]

Unit and Measurements: Most Important question from Unit and Measurements is discussed for UPSC, SSC, PSC, SSC CGL, WBCS,  IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC

Unit and Measurements Most Important Question:

  1. A hygrometer is used to measure
    (A) Relative humidity
    (B) Purity of milk
    (C) Specific gravity of the liquid
    (D) None of the above

Ans- A

2. Which of the following instruments is used for recording “Earthquake waves”?
(A) Barograph
(B) Hydrograph
(C) Pantograph
(D) Seismograph

Ans. D

3. Which of the following is not a unit of time?
(A) Light year
(B) Nanosecond
(C) Microsecond
(D) Second

Ans. A

4. Light Year is related to
(A) Energy
(B) Speed
(C) Distance
(D) Intensity

Ans. C

5. The energy of food is measured in
(A) Kelvin
(B) Calories
(C) Bushel
(D) None of the above

Ans. B

6. The SI unit of __ is named after Andre Marie Ampere.
(A) Power
(B) Potential difference
(C) Electric current
(D) Energy

Ans. C

7. What is the S.I. unit of temperature?
(A) Kelvin
(B) Celsius
(C) Centigrade
(D) Fahrenheit

Ans. A

8. The telescope is used for viewing
(A) Distant objects
(B) Near objects
(C) Small objects
(D) Living cells

Ans. A

9. The velocity of wind is measured by
(A) Speedometer
(B) Tachometer
(C) Anemometer
(D) Audiometer

Ans. C

10. The telescope is used to
(A) Distant objects in space
(B) Distant objects in the water
(C) To view tiny Objects
(D) None of these

Ans. A

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!