Unit and Measurements for Competitive Exams 2021-2022 [Important Questions]

11. 1 Inch = __ Centimeter
(A) 3
(B) 2.54
(C) 2.7
(D) 2.67

Ans. B

12. Lux is the SI unit of
(A) Intensity of illumination
(B) Luminous efficiency
(C) Luminous flux
(D) Luminous intensity

Ans. B

13. Moment of inertia is
(A) Vector
(B) Scalar
(C) Phasor
(D) Tensor

Ans. D

14. One thousand microns is equal to
(A) 10-3 m
(B) 10-6 m
(C) 10-9 m
(D) 10-12 m

Ans. C

15. 1 Kilogram = _ Pound
(A) 2
(B) 2.5
(C) 2.2
(D) 3.5

Ans. C

16. Pa (Pascal) is the unit for
(A) Thrust
(B) Pressure
(C) Frequency
(D) Conductivity

Ans. B

17. One watt-hour is equivalent to
(A) 6.3 × 103 J
(B) 6.3 × 10-7 J
(C) 3.6 × 103 J
(D) 3.6 × 10-3 J

Ans. C

18. A transformer is used to
(A) Increase DC voltage
(B) Increase or decrease AC voltage
(C) Decrease DC voltage
(D) Convert DC into AC

Ans. B

19. The device used to rectify farsightedness is
(A) Concave lens
(B) Convex lens
(C) Spherical lens
(D) Plane glass

Ans. B

20. At what temperature do both the Centigrade and the Fahrenheit thermometers show the same reading?
(A) -20°
(B) -40°
(C) 42°
(D) 0°

Ans. B

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!