Unit and Measurements for Competitive Exams 2021-2022 [Important Questions]

21. Light year is a unit of
(a) time
(b) distance
(c) sunlight intensity
(d) mass

Ans. B

22. The dimensional formula for Planck’s constant is
(a) [MLT]
(b) [ML2T-1]
(c) [M2L2T-1]
(d) [ML1T-1]

Ans. B

23. The surface tension of a liquid is 70 dyne/cm. In the MKS system its value is?
(a) 70 N/m
(b) 7 ✕ 10-2 N/m
(c) 7 ✕ 102 N/m
(d) 7 ✕ 103 N/m

Ans. B

24. The dimensions of Kinetic energy is the same as that of
(a) Force
(b) Pressure
(c) Work
(d) Momentum

Ans. C

25. At 4° C, the density of water is equal to
(a) 10-3 kg m-3
(b) 10-2 kg m-3
(c) 10 kg m-3
(d) 103 kg m-3

Ans. D

26. One-watt hour contains how many joules?
(a) 3.6 ✕ 108 J
(b) 3.6 ✕ 102 J
(c) 3.6 ✕ 103 J
(d) 10-3 J

Ans. C

27. Which of the following pairs has the same dimensions?
(a) Specific Heat and Latent Heat
(b) Impulse and Momentum
(c) Surface Tension and Force
(d) Moment of Inertia and Torque

Ans. B

28. The equation of state of some gases can be expressed as Vander wal equation i.e.
(P + a/v2)(V – b) = RT
Where P is the pressure, V is the volume, T is the absolute temperature and a, b, R are
constants. The dimensions of ‘a’ are:
(a) M1L1T-1 [M1L-5T1]
(c) M2L5T-1 [M1L5T-2]

Ans. D

29. An electron volt is a unit of
(a) Charge
(b) Potential difference
(c) Energy
(d) Magnetic Force

Ans. C

30.There are 20 divisions in 4 cm of the main scale. The vernier scale has 10 divisions. The least count of the instrument is
(a) 0.05 cm
(b) 0.5 cm
(c) 5.0 cm
(d) 0.005 cm

Ans. D

View More General Science Quiz Questions

What are the 7 basic units of measurement?

The seven SI base units, which are comprised of:
Length – meter (m)
Time – second (s)
Amount of substance – mole (mole)
Electric current – ampere (A)
Temperature – kelvin (K)
Luminous intensity – candela (cd)
Mass – kilogram (kg)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!