Weekly Current Affairs January 2021 First Week (1-7 January) Important Questions

Weekly Current Affairs January 2021 First Week is covered all important topic for UPSC, SSC, PSC, WBCS, and all State PSC. Current Affairs January 2021 covered topic Like National News, International News, Sports News, Awards, Index, Ranking and all other important topic which are necessary for government Examination.

Weekly Current Affairs January 2021 First Week Covers all important topic of Current Affairs for the month of January. questions are Selected from January 1 to January 7 2021. Hope, this Weekly Current Affairs January 2021 First Week will help you to your upcoming Examination.

Weekly Current Affairs January 2021 First Week Important Questions:

  1. At which place of the South Delhi Municipal Corporation opened its Toy Bank?
    A. Najafgarh
    B. Jajokri
    C. Kalkaji
    D. Asola
    Answer: Option A
    Explanation:
    The South Delhi Municipal Corporation opened a first-of-its-kind Toy Bank in the Najafgarh zone.
  2. By which rocket Indian satellite is to carry the names of common people in space?
    A. GSLV-C50
    B. PSLV-C50
    C. PSLV-C51
    D. GSLV-C51
    Answer: Option C
    Explanation:
    The Satish Dhawan Satellite has set to carry the names of common people across the world to space in an effort to create awareness, generate curiosity and to get more people fascinated about space science.
  3. The Brahmaputra Aamantran Abhiyaan is to held in which two states?
    A. Mizoram and Arunachal Pradesh
    B. Arunachal Pradesh and Assam
    C. Assam and Meghalaya
    D. Meghalaya and Mizoram
    Answer: Option B
    Explanation:
    Brahmaputra Aamantran Abhiyaan, a river rafting expedition. The 917 km long expedition cum public outreach program is to be held in Arunachal Pradesh and Assam.
  4. Which state has unveiled its Solar Power Policy 2021?
    A. Maharashtra
    B. Bihar
    C. Gujrat
    D. Kerala
    Answer: Option C
    Explanation:
    The Gujrat state CM Vijay Rupani has unveiled Gujrat Solar Power Policy 2021.
  5. In which state first Rice ATM has to be set up?
    A. Maharashtra
    B. Gujrat
    C. Sikkim
    D. Karnataka
    Answer: Option D
    Explanation:
    A rice dispensing machine or a ‘Rice ATM’ will soon be set up in a slum in Bengaluru.
  6. With which country India exchanged the list of nuclear installations?
    A. Russia
    B. Bangladesh
    C. Nepal
    D. Pakistan
    Answer: Option D
  7. Who has been honored with the Raja Mansingh Tomar award 2020?
    A. Manju Mehta
    B. Abhinav Kala Parishad
    C. Sankat Mochan Pratishthan
    D. All of Above
    Answer: Option B
  8. Who has taken over as the Chairman of Steel Authority of India Limited (SAIL)?
    A. Soma Mondal
    B. Shantanu Naidu
    C. Ashok Mathur
    D. Sudeep Khanna
    Answer: Option A
  9. Which country has changed a word in its national anthem?
    A. Australia
    B. Bangladesh
    C. Nepal
    D. Bhutan
    Answer: Option A
    Explanation:
    Australia has changed one word in its national anthem to reflect what the Prime Minister called “the spirit of unity” and the country’s indigenous population.
    Prime Minister Scott Morrison on New Year’s eve announced that the second line of the anthem, Advance Australia Fair, has been changed from “For we are young and free” to “For we are one and free.” The change took effect on January 1.
  10. Who has recently become the richest person in Asia?
    A. Shanshan
    B. Jack Ma
    C. Ma Huateng
    D. Hui Ka Yan
    Answer: Option A

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!